Wednesday, March 31, 2010

Moralitatea poate fi influentata prin magnetism

Moralitatea poate fi influentata prin magnetism

Oamenii de stiinta au descoperit in creierul uman “busola moralitatii”, cea care controleaza felul in care percepem comportamentul celorlalti. Regiunea, situata chiar in spatele urechii drepte, devine mai activa atunci cand ne gandim la faptele bune sau rele ale oamenilor. In cadrului unei experiment inedit, cercetatorii au reusit sa altereze, temporar, activitatea acestei zone cerebrale si sa ii faca pe subiecti mai putin morali, prin intermediul unor magneti puternici.

Studiul subliniaza, in principal, faptul ca barometrul nostru pentru bine si rau nu se bazeaza atat de mult pe educatie, religie, sau filosofie, cat pe biologia creierelor noastre. Busola morala se afla intr-o regiune a creierului denumita "jonctiune temporo-parietala dreapta". Este localizata aproape de suprafata creierului, in spatele urechii drepte.

Cercetatorii Institutului Tehnologic Massachusetts au folosit o tehnica neinvaziva, denumita stimulare magnetica transcraniana, pentru a perturba respectiva zona cerebrala. Metoda genereaza un camp magnetic asupra unei mici parti din craniu ce creeaza curenti electrici slabi la nivelul creierului. Acestia interfereaza cu celulele cerebrale din apropiere si le deregleaza activitatea fireasca.

In primul experiment, 12 voluntari au fost expusi actiunii campului magnetic timp de 25 de minunte, inainte de a fi supusi unei serii de problematici morale. Pentru fiecare dintre cele 192 de scenarii, li s-a cerut sa incadreze actiunile personajelor pe o scara de la 1 la 7, unde 1 insemna "absolut gresit", iar 7 "absolut acceptabil". In al doilea experiment, campul magnetic le era aplicat pe cap in timp ce li se cerea sa evalueze situatiile respective. In urma ambelor testari s-a constatat o moralitate mai scazuta a subiectilor.

In cadrul experimentelor, actiuni iresponsabile sau tendentioase, care ar fi putut conduce la situatii neplacute, au fost privite ca acceptabile din punct de vedere moral, daca s-au soldat cu "finaluri fericite". Nu este pentru prima oara cand cercetatorii descopera parti ale creierului specializate in etica si moralitate. Anul trecut, cercetatorii americani au pretins ca ar fi descoperit ceea ce ei au denumit "punctul lui Dumnezeu", o regiune din creier, responsabila de religiozitate.

Sursa: DailyMail

via descopera.ro

1 comment:

  1. hello stranger... me gustaron algunas cosas de tu sitio, pero sé que es medio absurdo dar explicaciones. Esto es como un acto zen... sufí tal vez.

    algún día... or in english may be?
    besos.

    ReplyDelete