Saturday, November 27, 2010

IN DOUA LUNI MAGIC-UL M-A FACUT NEOM

A. este un tânăr de 25 de ani a cărui viață a luat o turnură total neașteptată în urmă cu două luni. Ne-a mărturisit că era consumator de marijuana încă din liceu. A ajuns să fumeze datorită tentației care devenise accesibilă oricui: ”în spatele liceului era plin de marijuana”. Totuși, viața socială nu i-a fost afectată de consumul acestui drog (ilegal).

Ruptura s-a produs în momentul în care a luat contact cu așa-zisele droguri legale. A vrut să experimenteze. A început să consume Magic. Pure. La început, nu a simțit efecte grave. Însă, în decurs de 2 luni, A. ne-a spus ca s-a transformat într-un neom. Halucinațiile vizuale pe care le avea l-au făcut să înceapă să spargă orice găsea la îndemână prin casă.

Avea idei persecutorii, i se părea că cineva îl urmărește necontenit. Deasemenea, ideile delirante cuprindeau și teme erotice. A. locuiește cu prietena sa. Ne-a spus că drogul îl făcea să simtă că nimic nu mai există pe acest Pământ decât iubirea. Iubirea pentru iubita sa. Vrând să-și demonstreze iubirea, a început să distrugă o casă întreagă. De la spart obiecte, până la scos faianța. I se părea că ”cuțitul nu mai este din metal, ci din plastic. Că toate obiectele încep să se topească.”

Experiența pe care a trăit-o este de nedescris. A ajuns să aibă insomnii, să nu mai mănânce și să delireze. Așa l-a găsit poliția, alertată fiind de familia tânărului. A. a fost internat la dezintoxicare și și-a urmat cu grijă medicamentația. Nu a mai fost internat nici o dată până acum. Situația lui profesională este de invidiat: în prezent urmează a treia facultate și lucrează în televiziune.

Stând de vorbă cu el, am constat că e un tânăr foarte inteligent și educat. După ce are să iasă din spital, ne-a spus că singurul lucru pe care și-l dorește este să repare răul făcut familiei și iubitei sale. Va folosi cunoștințele sale artistice (fotografie, video) pentru a arăta celorlalți efectele pe care le pot avea aceste droguri legale care, după cum el singur ne-a mărturisit, sunt cu mult mai periculoase decât cele ilegale.

Tot de la el am aflat că Magic-ul de acum câteva luni nu mai este Magic-ul de astăzi. Amestecurile s-au schimbat. Substanța a INVOLUAT, iar efectele sunt extrem de grave.

Povestea lui A. poate fi una cu final fericit. Fiind la prima internare, șansele pentru reabilitare sunt destul de mari. Mai ales că ne-a declarat că familia îl susține în permanență. Acum… rămâne întrebarea cea mai delicată: ceilalți vor avea același noroc? Vor fi conștientizat consecințele consumului de legale înainte de a fi prea târziu ca să își pună în pericol viața lor și a celor din jur?

Interviu realizat în Spitalul Clinic de Psihiatrie Al.Obregia, secția pentru Toxicodependenți, noiembrie 2010

sursa

No comments:

Post a Comment